top of page

Over het belang om jezelf op de eerste plaats te zetten

Bijgewerkt op: 7 okt. 2023

Ook moeite om jezelf op de eerste plaats te zetten?


Voorbeeld: voor de ouders onder ons:

Je bent met je gezin op reis met het ✈️ en opeens is er een zuurstof probleem. De zuurstofmaskers vallen naar beneden.

Wat doe je? A. Ik help eerst mijn kinderen en dan mezelf

B. Ik help eerst mijzelf en dan mijn kinderen Ik moet bekennen, ook al ken ik het beste antwoord, ik heb nog steeds de neiging om als ik mijn ❤️ volg voor optie A te gaan, mijn verstand daarentegen weet dat optie B de beste is.


Ik denk dat ik dit zoals vele anderen met de paplepel heb binnengekregen. Wie nog? 👋 Voor al diegenen deze reminder:


Het belang van jezelf op de eerste plaats zetten, ook wel zelfzorg genoemd, is cruciaal voor je algehele welzijn en levenskwaliteit. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:

  1. Fysieke gezondheid: Zelfzorg omvat het zorgen voor je fysieke gezondheid, zoals het krijgen van voldoende slaap, het eten van voedzaam voedsel, regelmatig bewegen en medische zorg zoeken wanneer dat nodig is. Als je jezelf niet goed verzorgt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen die je kwaliteit van leven beïnvloeden.

  2. Mentale gezondheid: Het nemen van tijd voor jezelf en het beoefenen van ontspanningstechnieken kan je helpen stress te verminderen en je mentale welzijn te verbeteren. Het stellen van grenzen en het vermijden van overmatige verplichtingen kan ook helpen om overweldiging en burn-out te voorkomen.

  3. Zelfrespect en eigenwaarde: Door jezelf op de eerste plaats te zetten, geef je jezelf het signaal dat je waardevol bent. Dit kan je gevoel van eigenwaarde vergroten en je helpen om gezonde relaties met anderen te ontwikkelen, omdat je leert wat je wel en niet verdient.

  4. Effectiviteit: Wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om te presteren en effectief te zijn in je dagelijkse taken. Je kunt je beter concentreren, creatiever zijn en meer energie hebben om met uitdagingen om te gaan.

  5. Emotioneel welzijn: Zelfzorg omvat ook emotionele zelfzorg, zoals tijd nemen voor activiteiten waar je van geniet, sociale connecties onderhouden die je gelukkig maken en jezelf toestaan om emoties te voelen en te uiten. Dit draagt bij aan een evenwichtige emotionele toestand.

  6. Relaties met anderen: Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om gezonde relaties met anderen te onderhouden. Je kunt meer geven vanuit een plaats van overvloed in plaats van uitputting, en je hebt meer te bieden aan anderen wanneer je jezelf goed voelt.

  7. Levensvoldoening: Zelfzorg kan leiden tot een groter gevoel van voldoening en geluk in je leven. Wanneer je jezelf respecteert en je eigen behoeften serieus neemt, creëer je een leven dat in lijn is met je waarden en verlangens.

Onthoud echter dat zelfzorg niet betekent dat je egoïstisch moet zijn of anderen moet negeren. Het gaat erom een balans te vinden tussen je eigen behoeften en de behoeften van anderen, zodat je gezond en gelukkig kunt leven en tegelijkertijd positieve relaties kunt onderhouden."Some days you just gotta dress homeless and be around horses and that thing is called self -care."


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page