top of page

Kwetsbaarheid is …

Je kwetsbaar opstellen, is voor mij zijn wie je bent, met alles wat je al hebt meegemaakt.


We zijn allen gevormd door gebeurtenissen uit ons verleden. We hebben allen een rugzak die we met ons meedragen. De ene persoon zijn rugzak is al zwaarder dan de andere.


Hoe dit komt? Gebeurtenissen al vanaf we in de buik van onze mama zaten, de geboorte zelf, ons baby-, kleuterjaren, maar ook onze schoolperiode en zelfs latere gebeurtenissen kunnen onze rugzak zwaarder maken.


Mensen onderschatten bv. vaak de impact van woorden. Hoe kwetsend ze kunnen zijn. En hoe blijvend hun impact kan zijn, zelfs jaren nadien.


Terwijl ik dit schrijf denk ik terug aan mijn middelbare schooltijd. Ik zat in het eerste middelbaar en werd gepest. Ik weet zelfs niet meer waarom. Ik kan het me om een of andere reden helemaal niet meer herinneren. Behalve dan dat ik bij het CLB moest langs gaan en bij mijn klastitularis.

Was het mijn haarkleur? (Roste mier en andere opmerkingen heb ik vaak genoeg gehoord vroeger) Mijn hobbies? (Paardenmeisje) Iets wat ik deed? 🤷🏼‍♀️

Ik weet het helemaal niet meer. Ik weet alleen nog het gevoel dat ik er aan over hield.


I don’t fit in. En dat voelde eenzaam aan.


In het lager had ik een hele groep vriendinnen. Ik kwam goed overeen met iedereen uit de klas. Meest zalige schoolperiode. Echter de overgang naar het eerste middelbaar verliep dus absoluut niet aangenaam door het gedrag van bepaalde meisjes uit mijn klas.


Welke gevolgen dit had?


Groepen van mensen, zeker nieuwe die ik niet ken vond ik eng. Wat gingen ze wel niet denken? Gingen ze mij uitsluiten? Uitlachen?


Alleen al het idee joeg mij schrik aan.


Door in coaching te zijn ben ik er achter gekomen dat het gepest worden een van mijn trauma’s is. En dat ik eigenlijk graag tussen mensen ben en nieuwe relaties met mensen aanga. Lees wel: met authentieke, oprechte mensen die gemeenschappelijke interesses hebben.


Zo leerde ik ook bij dat ik een extravert ben die graag alleen momenten heeft om haar batterijen terug op te laden. Dat was een hele ontdekking voor iemand die er al die jaren van overtuigd was een introvert te zijn. Dat pesten had duidelijk zijn impact op mij. Zelfs meer dan 25 jaar later, totdat ik aan mij Horse Reflected Coach opleiding begon en mijn eigen struggles onder de loep begon te nemen.


Ik leerde mezelf beter kennen en door de trauma’s die ik doorheen mijn leven opliep, ontdekte ik ook overlevingsdelen (bv pleaser, die ik probeer af te bouwen want gezond is dit deel niet). Overlevingsdelen hebben mij geholpen in het verleden maar moeten in het heden wel opnieuw onder de loep genomen worden. Soms zijn ze nog nuttig, soms niet.


Iedere keer als ik terug denk aan die nare periode denk ik ook automatisch aan een van de fijnste periodes een paar jaar later op de manage ‘The Jumpers’. Daar was ik in mijn element en zelf een van de populaire meisjes zoals ik ooit hoorde van een van mijn beste vriendinnen toen.


Laat dus duidelijk zijn dat je omgeving je kan maken of kraken. Nu kies ik heel bewust voor de omgevingen waarin ik mij begeef. En dat voelt goed. Ga ik soms nog met een klein hartje naar samenkomsten waar ik de mensen niet ken? Ja, maar ik kan mijzelf nu beter geruststellen.Om mijn zijn in de titel van deze blog af te maken: Kwetsbaarheid is voor mij mooi, moedig, oprecht en menselijk. We hebben allemaal onze kwetsuren. En door deze te delen weten we dat we niet alleen zijn.Heb jij ook een zware rugzak die je graag wat lichter wil maken met mijn hulp?

Ik sta je hierin graag bij, zonder oordeel en met veel liefde. Zo kan jij thuiskomen bij jezelf. 💗


Dominique Meirlaen

Coach (met paarden) voor loopbaan en leven

0477 65 85 5615 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page