top of page

Een must: prioriteit geven aan je eigen gezondheid en welzijn!

Een nieuwe maand, dus tijd voor een nieuwe blog. 😊 Deze keer eentje over jouw welzijn en de balans tussen werk en privé.


Beeld je de volgende situatie in: Je vliegtuig ondervindt problemen, de zuurstofmaskers vallen naar beneden. Wat doe je?


Vele vrouwen, waaronder ikzelf, zullen eerst onze kinderen helpen hun masker op te zetten. We willen hen helpen alvorens we denken aan onszelf. Herkenbaar?


Wel, als dat nu net het laatste is wat we eigenlijk zouden moeten doen… Mannen weten het op dit vlak meestal beter. Zij denken eerst aan zichzelf in zo een situatie en helpen daarna hun kroost. Want als je niet eerst aan je eigen gezondheid denkt, heb je een grotere kans dat je zelf uitvalt en daar help je niemand mee. Ook niet jezelf.


Laten we even switchen van het vliegtuig naar de werkvloer.


Het is van belang om trots te zijn op je werk, maar het is even belangrijk om prioriteit te geven aan je eigen gezondheid en welzijn. Veel te veel komen we mensen in onze omgeving tegen die een burn-out (gehad) hebben. Ze zien er letterlijk van af, zowel mentaal als fysiek. Dat is waarom het volgens mij van belang is om hier niet alleen curatief, maar ook preventief op in te zetten!


Daarom wil ik ook deze tips met jullie delen!


1. Erken het belang van zelfzorg en let op een goede werk-privé balans.


Met zelfzorg bedoel ik niet alleen eens een badje nemen of heel even ontspannen. Neen, het gaat over zoveel meer: Zelfzorg is niet alleen zorgen voor jezelf op fysiek vlak, maar ook op mentaal en emotioneel vlak. Psychologe Nina Mouton schreef er een zeer mooi en verhelderend boek over. Dus, niet alleen even tijd uittrekken voor een ontspannende activiteit, maar ook indien je met iets zit, erover praten met vrienden, collega’s, een (loopbaan)coach, psycholoog, enz. Praten lucht op en coachende gesprekken vergroten jouw bewustzijn waardoor er meer ruimte en vrijheid kan ontstaan.


2. Stel grenzen.


Door het stellen van grenzen kan je vermijden dat jouw werk, jouw leven overneemt en dat er tevens een gezonde balans blijft of ontstaat tussen je persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden.


Weet je, grenzen stellen kan je leren. Tot voor kort was ik daar een ramp in. Mede dankzij mijn opleiding tot Horse Reflected Coach en reminders van mijn lieve collega coach Lisbeth Peeters ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is om voor jezelf grenzen te stellen. De pleaser in mij had het daar initieel moeilijk mee, maar moeilijk gaat ook. Je mag kiezen voor jezelf. Of beter nog: Kies voor jezelf! Want om het in de woorden van mijn man te zeggen: “Als jij jezelf niet op de eerste plaats zet, wie dan wel?”


3. Communiceren is o zo belangrijk om een goede werk-prive balans te hebben.


Door jouw behoeften kenbaar te maken, kan je samen met jouw werkgever een oplossing vinden die voor jullie beiden werkt, een WIN-WIN dus! Het is belangrijk om met jouw werkgever te communiceren over jouw behoeften en beperkingen. Want als jouw werkgever dit niet weet, kan hij/zij er al zeker geen rekening mee houden.


Tot slot is het essentieel om te onthouden dat het evenwicht tussen werk en privé niet voor iedereen hetzelfde is. Iedereen heeft andere prioriteiten, en het is aan jou om te bepalen wat voor jouw situatie het beste werkt.


Weet dat het vinden van dat evenwicht geen bestemming is, maar een levenslang durende zoektocht. Durf jouw prioriteiten in vraag te stellen en aan te passen naar gelang jouw behoeften. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je een gezond en bevredigend leven leidt.


Heeft mijn blog jou aan het denken gezet?

Wil je graag meer weten over hoe ik jou kan helpen met jouw vraag?


Neem dan vrijblijvend contact op! Dominique.meirlaen@gmail.com | 0477658556


Ik bied coaching (met paarden) aan en ook loopbaanbegeleiding.

Je kan bij mij terecht met loopbaancheques. Je betaalt dan slechts 80 euro voor 7 uur loopbaancoaching.
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page