top of page

Als de dood ons wijsheid biedt
In het boek “DE VIJF INZICHTEN” deelt Frank Ostaseski ons alles wat hij geleerd heeft van terminale patiënten over een betekenisvol leven. Hierbij wil ik graag twee van deze inzichten met jullie delen, namelijk :

  1. Wacht niet

  2. Sta overal voor open

Dit gezien reflecteren over de dood niet alleen een diepgaande en positieve invloed heeft op hoe we sterven, maar ook op hoe we leven. Als we namelijk in contact komen met de kostbare aard van het leven, gaan we ook de waarde ervan koesteren. Dan willen we geen tijd meer verspillen. Dan willen we alles uit het leven halen wat er in zit en het op een verantwoordelijke manier gebruiken.


  1. Wacht niet

‘Wat we hebben gedaan met ons leven, maakt ons tot wie we zijn als we sterven. Alles, echt alles doet ertoe.’ – SOGYAL RINPOCHE


‘Wacht niet’ is het pad dat leidt naar vervulling en het is een tegengif voor spijt.

Als loopbaancoach en HR consultant kom ik vaak mensen tegen die een job uitoefenen waar ze geen of weinig voldoening uit halen en die energie vreet. Hun job sluit weinig of niet aan bij wie ze zijn en waar ze hun kracht uit halen.

Ik geef hen de raad zich ervan bewust te zijn dat het nog niet te laat is om te veranderen en hun hart te volgen. Wacht niet om een switch te maken die dichter bij jezelf ligt. Ga ervoor! Je zal gelukkiger zijn en later niet moeten zeggen: ‘Had ik maar…’. Kies dus bewust voor wat je gelukkig maakt en energie geeft!


  1. Sta overal voor open, ga niets uit de weg

De schuur is afgebrand…Nu kan ik de maan zien.

– MIZUTA MASAHIDE

 

"Ik heb het nog niet gedaan dus ik denk dat ik het kan." - PIPI LANGKOUS

 

Accepteer jezelf zoals je bent, dan pas kan je veranderen.

Openheid is essentieel als je echte heling wilt mogelijk maken. Wij hebben de neiging om onszelf te beschermen tegen ervaringen en situaties die we niet leuk vinden, maar er is een gevoel van bevrijding en vertrouwen dat in ons groeit als we het tegenovergestelde doen, als we niets wegduwen.

Wat een cadeau is het om onszelf, anderen en onze omstandigheden te accepteren zoals ze zijn met alle schoonheid, onvolmaaktheden en uitdagingen waaruit ons leven bestaat.


In mijn begeleidingen als Keuzekompascoach werd ik vaak geconfronteerd met mensen die ontslagen zijn. Ontslagen worden is alles behalve een lachertje en toch heb ik veel van die mensen er op een positieve manier zien mee omgaan. Samen brachten we hun sterktes en dromen in kaart, maar ook de haalbaarheid ervan. Velen van hen zijn een andere weg in geslagen. Een weg die aansluit bij wie zij zijn en wat hen gelukkig maakt. Zij waren in staat om op een positieve manier om te gaan met dit harde nieuws en zagen hierdoor nieuwe toekomstperspectieven die hen gelukkiger maakten en die meer aansloten bij wie ze zijn.

Weet goed dat pijn in combinatie met weerstand lijden veroorzaakt. Verzet je niet, maar aanschouw de nieuwe mogelijkheden die zich voordoen.


Tot slot, weet dat er moed voor nodig is om (op) te groeien en te worden wie je echt bent, maar het is o zo voldoening gevend en bevrijdend. En vergeet niet, je meer bent dan wat je doet, denkt, voelt en zegt.20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page